Boten

Motoren

Occasions

Onderhoud

Aanbiedingen

Afgeleverd

Boot verhuur

Contact / info

Nieuws

Links

Reactie’s

Foto albums

Webshop

Welkom

 

075-6406309

Veerdijk 26 - 1531 MS Wormer - Tel:                     - Email: info@watersportcentrum-wormer.nl

Wist u dat .....

1. Benzine is niet langer houdbaar dan 3 maanden, dit kan eventueel voor winteropslag worden verlengd met 2+4 fuel conditioner

 

2. Motoren hebben elke 100 draaiuren of éénmaal per jaar een kleine onderhoudsbeurt nodig (afhankelijk van wat zich het eerste voordoet).

Na 3 jaar of 300 draaiuren hebben motoren een grote uitgebreide onderhoudsbeurt nodig (afhankelijk wat zich het eerst voordoet).

 

3. Na gebruik in zout of vuil water moet het koelsysteem uitvoerig worden doorgespoeld met zoet water, bij voorkeur met “Salt Terminator”. Ook de buitenkant van de motor alsmede de gehele boot moet uitvoerig worden gewassen. Ook moet de buitenkant want het motorblok en

alle componenten die daarop zijn bevestigd worden beschermd met een conserverende olie.

 

4. Als een polyester boot in een periode van 90 dagen meer dan 30 dagen in het water blijft liggen moet het deel van de boot dat onder water zit in een bodycoat worden gezet zodat osmose geen kans maakt.

 

5. Anoden zijn erg belangrijk in de strijd tegen galvanische corrosie. Als er een toename is in een cathode (b.v. RVS, zoals een schroef, verstevigde spiegel of trimplaten) dan moeten ook de anoden die uw aluminium aandrijving beschermen toenemen. In dit geval meer anoden plaatsen en goed aarden.

 

6. Anoden moeten altijd perfect schoon zijn en vrij van oxidatie, zelfs al lijkt een anode prima dan is deze toch vaak voorzien van een laag oxidatie en dan zal deze anode zichzelf niet opofferen en hij moet zichzelf juist wel opofferen om uw aluminium aandrijving te beschermen, dit is eenvoudig met een multimeter te testen, de weerstand van de anode moet altijd nagenoeg 0 ohm zijn.

 

7. Via de acculader van de walstroom is alles dat in uw boot geaard is (de aandrijving, de minpool van de accu) gekoppeld aan de vaste metalen punten op de wal/steiger en vervolgens andere boten die ook geaard zijn (via een walstroom, maar ook via een metalen, stroomgeleidende ketting) gekoppeld. In dit geval heeft u geen controle over uw bescherming van uw aluminium aandrijving en kan uw aandrijving gemakkelijk snel wegcorroderen, onherstelbare schade. Daarom moet er een galvanische isolator worden aangebracht.

 

8. Laat u uw PVC of Hypalon opblaasboot (rubberboot) langer dan 20 dagen achtereen in het water liggen, dan moet deze telkens om de 20 dagen uit het water worden gehaald en olledig worden schoongemaakt met niet agressieve middelen. Doet u dit niet dan krijgt u uw oot nauwelijks meer schoon , maar erger nog, het doek (PVC of Hypalon) zal snel verouderen en hard worden, lijm of lasnaden kunnen losraken en zijn niet meer te repareren, zo kan uw boot na 1 jaar al volledig verwoest zijn.

 

9. Antifouling dat onderop de boot zit en algen aangroei verminderd of zelf soms voorkomt bevat biociden, deze biociden zijn na een bepaalde periode uitgewerkt, ongeveer één vaarseizoen, daarom moet er elk jaar weer een nieuwe laag antifouling worden aangebracht.

 

10. Een klein oneffenheid aan uw schroef , een hapje eruit, een verbuiging veroorzaakt trillingen in uw aandrijving, dit is soms merkbaar tijdens het varen maar dit veroorzaakt op de lange termijn altijd problemen met uw schroefas, keerringen, lagers en zelfs tandwielen. Laat uw schroef daarom professioneel repareren en uitbalanceren, of koop een nieuwe schroef.

 

11. Zelfs de kleinste hoeveelheid vuil of water in uw benzine veroorzaakt gegarandeerd motor problemen, zorg daarom dat uw tank goed schoon is en dat u met zorg benzine tankt. Gebruik een goed filter, als u een vaste inbouwtank heeft is het echt een must om een waterafscheidend filter te hebben, deze moet vaak apart in de boot worden ingebouwd. Vervang of reinig het filter jaarlijks

 

12. In benzine zit alcohol, alcohol trekt water aan. In de buitenlucht zit vocht, water H20. Houd uw tank zo veel mogelijk helemaal vol zodat er geen plaats is voor water. Zorg voor een goed waterafscheidend benzine filter.

 

13. Om veilig met uw boot achter de auto te kunnen rijden is een correcte kogeldruk van groot belang, zorg daarom dat de as op de juiste positie is geplaatst, de boot helemaal tot de lierpaal is geplaatst en dat u bagage juist verdeeld.

 

14. Onderhoud uw accu, als uw accu stilstaat zal deze ten gevolge van zelfontlading vanzelf leeg raken, en een accu die leeg is zal snel stuk gaan. Indien de accu van vuldoppen is voorzien moet er regelmatig gedestilleerd water worden gevuld, want dit verdampt vanzelf.

 

15. Gaat uw motor onder water, bijvoorbeeld door een lekkage aan de boot, het niet tijdig uithozen van regenwater, het omslaan van de boot of het verkeerd opslaan van de motor dan moet er snel en correct actie worden genomen. Als dit is zout water gebeurd dan moet u de motor zo snel mogelijk onderdompelen of afspoelen met zoet water. Ten alle tijden moet de motor binnen 3 uur nadat deze uit het water is gehaald bij ons in de werkplaats weer draaien. Lukt dit niet i.v.m. het weekeinde of een andere reden dan is het allerbest advies: ondergedompeld houden in zoet water! Bel ons vooraf om te zorgen dat er een monteur beschikbaar is. Het slechtste wat u kunt doen voor een motor die ondergedompeld is geweest, is om hem bij de kachel of in de zon te laten drogen!

 

16. De toevoeging van bio-ethanol maakt inderdaad dat de brandstof meer en makkelijker water kan opnemen.

Een bekend probleem in de watersport.

Probleem is dat de Europese wetgeving ALLE brandstoffen van ALLE petroleum maatschappijen in VOLLEDIG Europa bij wet verplicht minimaal 5,75 % bio in de brandstof te doseren.

Dus het is heel moeilijk dat probleem te omzeilen omdat alle merken in alle landen dit verplicht zijn.

De enige brandstoffen die NIET onder deze EU wetgeving vallen zijn de zogenaamde "premium" brandstoffen - bij Shell de Vpower. Die bevat geen bio, dus dit probleem is minder.

 

Veerdijk 26 - 1531 MS Wormer - Tel: 075 - 6406309 - Email: info@watersportcentrum-wormer.nl